הערכות לחירום:
עם תחילת המלחמה הוקם בבורגתה, ע"י תושבים מתנדבים, צוות חוסן יישובי הכולל יכולות שליטה ע"ב חמ"ל, יכולות חילוץ, כיבוי והצלה בסיסיות ויכולות מתן עזרה ראשונה. בנוסף הוקמה במושב כיתת כוננות לתת מענה לאירועי פח"ע מקומיים. הצוותים מצוידים בציוד ייעודי, ביכולת תנועה ועצמאות אנרגטית. צוות החוסן היישובי (רשימת בעלי התפקידים) אחראי לדאוג שמתאפשרת רציפות תפקודית ביישוב, על ידי אספקת צרכים בסיסיים לכלל התושבים במקרה של פגיעה בתשתיות, חוסר במים ומזון וניתוק תקשורתי.
פיקוד העורף מוביל את "עוגן איתן", תוכנית בזק להערכות לתרחיש צפוני, התוכנית החלה בצפון ולאורך החודשים האחרונים התוכנית מיושמת ברחבי הארץ. ובהתאם גם המועצה מובילה מהלך של הערכות ע"פ עקרונות התוכנית, יחד עם היישובים. ראה חוברת המועצה להערכות לחירום...
המושב מבצע הערכות על מנת להגביר את הבטחון והמוגנות. המטרה שתכירו את העשייה ותוכלו להיערך טוב יותר למצב אפשרי של הסלמה. על מנת שנוכל להיות מוכנים לתרחיש שבו המושב מנותק מתשתיות בסיסיות (חשמל, מים, זמינות מזון, וכו'), אילו הפעולות המומלצות:
המלצות ברמה של בית אב:
-
הצטיידות של מזון בסיסי ליומיים, בעיקר כזה שלא מחייב קירור או אפייה.
-
במידה ואתם נזקקים לתרופות, תדאגו להצטייד במלאי של שבועיים.
-
הכינו מספר בקבוקי מים (כ 20 ליטר) לשתייה ובישול בשעות הראשונות עד שצוות החוסן היישובי יוכל לספק מים לתושבים על בסיס מאגרי בקבוקי מים ומכלים אשר נמצאים במושב.
-
הכינו תאורת חירום, סוללות. מאוד מומלץ להצטייד ברדיו על בסיס סוללות על מנת שתוכלו להישאר מעודכנים במידה ולא תהיה תקשורת סלולרית ו/או אינטרנט.
-
באותה מידה, הכינו טלפון קווי. סביר שנתקל בחוסר קליטה ובתקלות בתקשורת סלולרית.
המלצות ברמה תשתית של היישוב:
חשמל: במימון של המועצה, היישוב מצטייד בגנרטור גדול שיאפשר אספקת חשמל למרכז החיים היישובי במבנה המזכירות הכולל גם את החמ"ל ומועדון הוותיקים שבו יהיו עמדות טעינת פלאפונים לטובת שימוש התושבים. הגנרטור יספק חשמל גם למתחם הגנים ואת המרחבים המוגנים שישמשו את צוות החוסן, ואנשי החמ"ל במקרה הצורך. בנוסף לישוב גנרטור בינוני אותו ניתן לשנע לכל מקרה בו נצטרך חשמל, אם בטיפול באירוע חרום כגון תאורה של מבנה שניזוק או מכל צורך אחר שיעלה. מכלי הסולר יהיו מלאים, ו 50 ליטר סולר נוספים יאוחסנו כך שנוכל לספק חשמל למרכז החיים למשך 7 ימים. יש לקחת בחשבון שעל מנת שנוכל לספק חשמל למשך ארוך יותר לא יופעל הגנרטור במשך של שעות היממה, וימנע שימוש של צרכנים חשמל כגון תנור.
מים: במצב בו ננותק מאספקת המים, נוכל לשאוב ע"ב משאבת חירום מים מהבאר המקומית. נצטרך להרתיח את המים לפי שתייה. כתגובה מקדימה ישנם 150 ליטר בבקבוקים, ושני מכלים של 2000 ליטר. עם כניסה למצב חירום תצטייד המכולת במוצרי מזון יבשים, מזון לתינוקות ומוצרי הגיינה בסיסיים. כאמור ההמלצה ברמת בית אב הינה להצטייד במוצרים בסיסיים למשך יומיים לפחות. קבלת מזון ומים מגורמי חוץ במידה ויתאפשר יעשה ברחבת החנייה ליד מתחם הגנים. באותה מידה חלוקת מים ומוצרים בסיסיים לתושבים תתבצע גם היא ברחבה זו.
תקשורת: חלק ניכר מתשתיות התקשורת מבוססות על מערכת האינטרנט התלויות באספקת חשמל. ועל כן, בהנחה שיהיו מקרים של הפסקות חשמל ממושכות, יש לוודא תקינות קווי טלפון וחיבורם מבעוד מועד. במרכז החיים היישובי קיים רדיו ושלושה קווי טלפון. במידת הצורך ניתן יהיה לתקשר ולהתעדכן.
חינוך: במצב חירום, כאשר תוכרז רמת התגוננות 3 או 4 לא ניתן יהיה להפעיל מערכות חינוך, בוודאי שלא בימים הראשונים. כאשר ניתן יהיה, נוכל להפעיל חינוך, על בסיס מתנדבים, במקומות ממוגנים בלבד כגון הממ"ד החדש בקן התנועה.
שימו לב כי נדרשת אחריות אישית, תכנון והתכוננות מראש מכולנו. זאת על מנת שנוכל לעבור תקופות של מצב חירום בשלום. זכרו כי כוחות החירום ויכולת אספקת מים ומזון בחירום יגיעו למרחב הכפרי בשלב מאוחר יותר ועל כן עלינו להיות ערוכים להתמודד בעצמינו עם חוסר באספקה, פגיעה בתשתיות וגם תפעול מצבי חירום. זכרו שיש סביבנו תושבי שיהיו זקוקים לעזרה, אנחנו בטוחים שבמידת הצורך נשיט יד אחד לשני ונצלח מצבי חירום ביחד.
תודה לכל המתנדבים העוסקים במלאכה!